Przetwórstwo żywności

Przetwarzanie jest rozumiane jako proces udoskonalania, zasługujący na najwyższą uwagę. Artykuły spożywcze DEMETER są przetwarzane w sposób umożlwiający zachowanie jak największej naturalnej witalności oraz ich pełnej wartości. Oznacza to m.in., że w przetwórstwie żywności nie stosuje metod zmieniających naturalny charakter żywności.

Surowce z gospodarstw biodynamicznych nie mogą być napromieniane lub sterylizowane.Dopuszcza się zabiegi technologiczne oparte na procesach mechanicznych, fizycznych lub naturalnych, takich jak na przykład fermentacja. Ponadto wykorzystuje się technologie energooszczędne, przyjazne dla środowiska.

Stosowanie dodatków do żywności i substancji wspomagających jest ograniczone do 26 środków, których stosowanie jest niezbędne w celu zachowania wartości fizjologicznej i pokarmowej oraz poprawę właściwości przechowalniczych.

W mleczarstwie nie stosuje się homogenizacji i sterylizacji UHT, a do jogurtów nie dodaje się mleka w proszku.

Sól używana w przetwórstwie nie może zawierać jodu, fluoru i antyzbrylaczy.

W piekarnictwie nie używa się gotowych mieszanek piekarniczych oraz substancji zwiększających objętość ciasta zawierających fosforany. Nie wypieka się również pieczywa z ciasta głęboko mrożonego. Preferuje się wypiek na zakwasie chlebowym.

Nie wolno stosować kwasu cytrynowego jako środka konserwującego, gdyż można stosować sok cytrynowy. Nie używa się również substancji zmniejszających pianę w czasie procesów technologicznych, a w przetwórstwie mięsa – azotynowej soli peklującej ani preparatów enzymatycznych.

Zabronione jest stosowanie substancji aromatycznych identycznych z naturalnymi, np. aromatu truskawkowego z produkcji biotechnologicznej.

W produkcji wina niedozwolone są takie dodatki jak: fosforan dwuamonu, garbniki i cytrynian miedzi.

Stowarzyszenie
DEMETER-POLSKA

Adres biura:
Juchowo 54A
78-446 Silnowo

tel +48 603 073 323

p.bietkowski(at)gmail.com