Grzyby

Używa się grzybni z certyfikowanej produkcji ekologicznej lub ze stanu naturalnego.

Podłoże do produkcji grzybów składa się z materiałów pochodzących z rolnictwa ekologicznego lub dozwolonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym oraz ze składników mineralnych. Jako składniki podłoża stosuje się także obornik z ekstensywnego chowu zwierząt, pod warunkiem kompostowania go przez co najmniej pół roku w gospodarstwie ekologicznym lub biodynamicznym z dodatkiem preparatów biodynamicznych.

Drewno, np. pnie dębu (w uprawie shiitake), wióry lub trociny, nie może być traktowane insektycydami. Torf jest dopuszczony do stosowania jako okrywa podłoża do uprawy grzybów. Pozostałe dopuszczone składniki są wymienione w załącznikach do Standardów produkcji rolniczej Demeter.

Do podłoża przed zaszczepieniem grzybnią dodaje się biodynamiczne preparaty kompostowe. Po zakończeniu sterylizacji, jak również przed zaszczepieniem grzybnią, stosuje się preparaty kompostowe.

Gatunki grzybów, które reagują na światło, jak np. shiitake, uprawia się przy dostępie światła.

Zdrowotność uprawy utrzymuje się przez właściwą higienę, kontrolę atmosfery, mechaniczne zwalczanie szkodników i stosowanie preparatów biodynamicznych.

Do czyszczenia pomieszczeń do uprawy grzybów stosuje się przede wszystkim metody mechaniczne w połączeniu z wodą i parą wodną. Urządzenia można dezynfekować 70% alkoholem albo środkami na bazie kwasu nadoctowego. Nie można używać formaldehydu.

Po oczyszczeniu wszystkie pomieszczenia wewnętrzne oraz powierzchnie spłukuje się wodą o parametrach wody pitnej.

Stowarzyszenie
DEMETER-POLSKA

Adres biura:
Juchowo 54A
78-446 Silnowo

tel +48 603 073 323

p.bietkowski(at)gmail.com